Lovisanejdens svenska pensionärer

Glad midsommar till alla. Igår var vi till Skeppsbron och tittade när midsommarstången restes upp. Några av våra pensionärer hade också kommit dit. Bengt Blomqvist spelade dragspelsmusik. Alla var glada och tyckte det var roligt att ses. Ja, kanske livet börjar bli normalt så småningom och vi får ha våra möten och vänstugor. Förbundets IT kurser fortsätter på Zoom. Om någon är intresserad så hittas info på förbundets kalender. 24.6 handlar det om Termer inom sociala medier, 8.7 Instagram, 22.7  Youtbe, där har ja tex lärt mig hur man flår abborrar. Man kan hitta många nyttiga saker där och lära sig.

Glad fortsättning på sommaren

Inga­-Lill

 

Morsdagspresent 2 gamla BMW bilringar= Svan o Kruka

5.6.2020

 Sommaren är här. Vi har haft en vacker vår med mycket blommor som blommar tidigt. Nu i veckan har jag träffat många pensionärer ute på gatorna, alla är friska och glada. Visst håller vi ju lite avstånd än, men läget verkar mycket bättre. Hoppas alla andra också är friska och mår bra. Nu fortsätter sommaren med trädgårdsarbeten, fiske, simmande och promenader, kanske man kan träffa alla sina vänner och släkt så småningom. Om läget hade varit normalt hade ordförande Håkan Karlsson önskat alla en fin sommar som vanligt, så nu önskar jag er alla en riktigt fin och varm sommar från hela styrelsen. Så ses vi i höst.

Inga-Lill

15.5.2020

Hej på alla som läser hemsidan. Våren är här med sol, regn och snöskurar, ena dagen ett andra dagen något annat. Hoppas alla mår bra och njuter av vårsolen. Jag var på It kurs igår som handlade on Aktias bank app och Aktias Wallet app, det var intressant, och jag lärde mig några nya saker. Tex. Aktia Wallet skall jag ta i bruk, där kan man kontrollera sina bank kort, få det avstäng på några sekunder om man glömmer kortet någonstans. Om där är en gräns för dagligt bruk och man köper fast en soffa, och den kostar mera som man kan lyfta dagligen kan man ändra summan på Wallet. Appen får man ju om man går in på play butiken eller bankens sidor. Det samma har nog andra banker också, men på kursen handlade det om Aktia. Hela programmet kommer på förbundets IT sida. Andra saken som vi handlade var digitalisk kvarlåtenskap. Man har ju e-post, bilder, protokoll, och mycket annat då dator, telefon eller platta. Som föredragaren sade ” När man dör kan man ju inte göra åt dem något” Ja då blir man kvar i digitalisk form, i molnen, e-posten, facebok, men om man gjort en intressebevaknings fullmakt så kan ju tex barnbarnet ordna allt det där, och det blir inte och hänga i molnen. Det här kommer också på förbundets sida med exempel. Läs, för den var nog lärorik. Ja, det här kort om en 2 timmars IT kurs.

Ha det bra. Inga-Lill

 

 

 

29.4.2020

Hej igen. Kom på att skriva lite om förbundets sidor. www.spfpension.fi Därför att där hittas lite ett och annat nyttigt om nån vill lära sig nåt. Gå in på sidan, meny och IT. tex IT för Seniorer bra tips att få tiden att rulla. IT för föreningar, många bra saker att lära. Ja gå in och titta. Håll er friska och krya. Det blir roligt att höra senare om ni hade nytta av detta.

Så vill jag önska alla trevlig Valborg

Inga-Lill

Hej alla.23.4.2020

 Vacker vårdag idag. Ja, som ni vet är ju allt inhiberat nu för sommaren. Det är ju trist att hemliga resan försvann i hemlighetens land. Alla teaterbesök hoppades över.   Hoppas vi kommer igång i höst. Alla får nu sina trädgårds arbeten färdiga fort. Sen ni kan sitta på gården/ balkongen och njuta av en kaffekopp. Ta lite sol, lyssna på fågelsång. Glöm inte att hålla kontakt med familj och vänner. Och vad sen, jo det finns otaliga spel och roligheter på play butiken, tex. Jewel Legend, Jewel Crush eller kanske ni vill ta en målarbok. Där är många val. Kom ihåg om det kommer frågan med konto så hoppa över. Korsord många olika, lätta o svåra, det är bara att pröva dem. 

 Ni kan också städa telefonen, ta bort gamla dåliga bilder, på Anroid telefoner har bilden en liten nästan osynlig ruta i högra hörnet tryck där, kommer ett märke, du kan ta bort många bilder på en gång, eller så en på gången, då öppnar du bilden och får en roskis nere på mitten tryck på den, bilden är bort. Om du ångrar dig eller tog fel bild hittas dom längst nere, Nyligen raderade, om du trycker på den kommer Töm, då försvinner dom helt, om du vill ha nån bild tillbaka tryck på bilden och nere på återställ.

På bilden ser ni sen hur ett skogsdjur vill äta Maritas tulpaner. Haren åt upp mina alla krokusar redan. Ha det bra.

Inga-Lill

Godmorgon alla som läser hemsidan. Nu när det regnar och alla tidnings korsord är lagade, dagen blir lång, inget att göra. Här ett tips med Platta, Telefon eller Dator. Korsord, Ordlek, eller nåt annat spel. För att ni kan känna er säkra kan ni läsa Robert Riskas skrivning på www.spfpension.fi Meny IT, för föreningar, webbseminarium 8.4. Nöje med appar.  Men här ett enkelt spel.

Gå till Play Butiken eller AppStore, på dator Microsoft Store. Tryck på PlayButik eller AppStore, beror på din platta, telefon. Du kommer till en sida med många spel.

 Högst uppe en sök rad, skriv Ordlek. Då hittas tex ORDPARKEN.

Rulla neråt tills du hittar den, en fyrkant med stort O. Tryck på den kommer en Grön balk INSTALLERA, tryck, den rullar en stund, balken ÖPPNA blir grön.

Den kan fråga efter konto men du trycker FORTSÄTT öppnas sidan med förslag, tryck HOPPA ÖVER FORTSÄTT.

ÖPPNA spelet den laddar ner, på framsidan syns parken, en grön balk med vit pil, tryck och spela, ett finger visar hur du gör.( Använd inte den blåa facebook balken)

Uppe till höger 2 raka sträck, INSTÄLLNINGAR, där får du ljudet bort, tryck på ljud, musik. X kommer du bort därifrån Sen bara spela. Svep med fingret på bokstäverna de ord du hittar. Om ordet blir rätt hoppar den i rutorna. Nere till vänster är en lampa om du trycker får du lite hjälp, men du måste först samla poäng ,uppe till höger ser du dollar+summa, Där kommer poäng för rätta svar. 120 poäng försvinner om du behöver hjälp. Men början är lätt. Tyvärr kommer reklam, men det är bara att trycka bort dem från X.

Appen hittas på din skärm framsida. Om du vill ta bort den tryck lite längre och svep uppåt. kommer AVINSTALLERA,  så blir du av med den.

HA DET ROLIGT.

INGA-LlLL

 

7.4 2020

LITE TIDSFÖRDRIV OCH ÖVNING

Hej igen. Det blir snart påsk men inga visiter till familjer. Men nu kan ni som vill, kan eller vill försöka ta ett familjesamtal, med video eller utan. Det är säkert ganska många som vet det här men jag skall försöka skriva så att om du inte gjort förut, kan du nu kämpa på och överraska dina egna.

Messenger, Skype, eller WhatsApp kan man använda, här kommer info till WhatsApp namnen är exempel,

Vanligt whatsapp samtal till Marita, hon svarar ok, du berättar att hon skall vänta en stund så tar vi Benita med i samtalet

Du ser uppe eller nere i högra sidan en symbol ett + och en person Tryck på den, då kommer du till dina kontakter

Tryck på det namnet du vill ha med, nu kan ni prata 3 med varandra.

Tryck igen på symbolen +o person då är du igen i dina kontakter, så nu kan fyra prata med varandra, kom ihåg att ha högtalaren på kommer ner på vänstra sidan, tryck en gång, om ljudet inte hörs är den inte på.ge varandra turen att prata. Jag har prövat med några o dom tyckte det var roligt. Men om du som har ringt upp trycker på röda luren stänger du av. Det gjorde jag i misstag.

Ni som  kan det här kanske tycker att det är lätt, men alla vet inte om det, pröva.

Videosamtal på samma Whatsapp

1 TRYCK uppe på högra sidan: SAMTAL, kommer ner på högra sidan en rund grön med en lur och +, tryck på den, kommer till dina kontakter, välj 1 kontakt får henne fram på skärmen, då ser du igen uppe till höger symbolen +och person, tryck där du kommer till kontakter, står lägg till, tryck på den, så upprepar du den 3 gånger. Bli inte rädd, för bilden blir nog inte så som du vill, ser kanske lite rundare ut, men vad sen, låt gå. Det kan hända att videon måste installeras, men där kommer nog info om det, jag behövde sätta kameran på. Där finns till höger svarta o blåa rundor, kameran skall vara blå. Ni får väl ringa om ni inte föstod vad jag skrev. Mina kontaktuppgifter ses på hemsidan/ styrelsen. Två symboler uppe på bilden.

Hoppas ni har nån glädje av det här, och försöker. I morgon har jag en ny IT kurs, så få se vad jag lär mig igen

GLAD PÅSK TILL ALLA.

INGA-LILL

 

 

3.4.2020                                       En av gästerna

Hej alla. Hoppas ni mår bra. Tänkte att det är tid att skriva lite så ni inte glömmer bort hemsidan. Nu sitter vi ju alla på hem arrest, och till butiken borde vi gå redan klo 6 på morgonen, vad har dom tänkt på? Ja, vi får väl stiga upp 4 tiden och laga morgonmål, för vem går till butiken med tom mage. Det finns också människor som inte kan gå ut innan vissa mediciner är tagna. Sådär 10 tiden hade varit bra tid. Men det är som det är. Hoppas alla har bra tidsfördriv. Efter alla fönster och gardintvätt och vedarbete lagar jag korsord, diamantarbete, och en gång i veckan är jag på IT kurs på förbundets webbseminarium, det är intressant. Något jag inte har varit med om tidigare. Försöker lära mig sånt jag sen kan lära vidare, om det behövs. Våren kommer och tulpanerna har stigit bra upp, men jag måste bygga nät runt bänkarna för vi fick gäster, en stor hare, den tycker om krokusar, så dom måste täckas till natten om jag vill njuta av dem, sen har vi 4 vitsvanshjortar, dom gillar tulpaner, precis som det inte skulle finnas mat i skogen, i alla fall kan dom inte skylla på att snön är för djup. Men nu kommer dom inte till mina blommor mera. Jo, visst är dom gulliga o sådär, men inte i min blombänk. Blommorna försvann. Vi hörs.

Sköt om er  Inga-Lill

 

Bild Gunilla Backman

Vänstugan 12.3.2020

Vädret var vackert när vänstugan samlades på servicehus Esplanad, det var 20 personer på plats. Underskriven var inte där, det var skrivarkurs i Borgå, men det finns vänner som kan lyssna, så jag sa till Gunilla att hålla öronen öppna. Seniorshop med sin klädförsäljning i servicehus nämndes, en del tyckte kläderna är väl dyra. Hälsocentralen kom på tal, först betalar man där, sen skickas patienten till Borgå, så betalar man igen. När dom tar blodtrycket på hälsocentralen stiger trycket, beroende på vem som mäter det. Själv måste jag säga att det stiger alltid där. Byggföretaget Sisco med sina bostads problem pratades det om. Karlarna prata om lastbilschaufförer, bilar och gamla tider.

 Med saknad pratade några om Christian (Kibbe) som lämnade oss oväntat, han var en mycket aktiv och glad medlem. Vi tar del i sorgen.

******************************************************************************************************

OBS. Servicehuset Esplanad inhiberar alla möten under tiden 13.3 - 29.3 2020

*******************************************************************************************************

MÅNADSMÖTE / VÅRMÖTE 4.3.2020


Ordförande Håkan Karlsson hälsade pensionärerna och journalisten Benita Ahlnäs från Nya Östis välkomna till vårmötet.

Benita Ahlnäs

Reseledare Henry Tikander sa att det ännu finns platser till Raseborg sommarteater . Listor till Hemliga resan 8.7 och Liljendalrevyn  cirkulerar. Resenärena till Narva får räkning per post. Henry tackade de 60 personer som deltog i dansen, många deltagare hade kommit från Helsingfors och Hyvinge. Nästa dans ordnas 24.4., Jonas Näsman och Popp Gustavsson spelar.

Ordförande Håkan Karlsson öppnade Vårmötet.

En tyst minut hölls för de 4 medlemmar, som avlidit år 2019.

Till vårmötets ordförande valdes Håkan Karlsson, viceordförande Bengt Gustafsson, sekreterare Birgit Korhonen och protokolljusterare och rösträknare MajBritt Grimm och Ann-Lis Lindblom.

Mötet konstaterades vara lagenligt och beslutfört. 

Kassör Rosita Hellroos läste upp resultat- och balansräkningen. Sekreterare  Birgit Korhonen läste verksamhetsberättelsen. Verksamhetsgranskare Rea Svennas läste upp verksamhetsgranskningsberättelsen. Alla dessa ärenden godkändes

Viceordförande Bengt Gustafsson tog över ordförandeskapet ,Bokslutet fastställdes och mötet beviljade ansvarsfrihet åt styrelsen och övriga redovisningsskyldiga. Ordförande Håkan Karlsson tackade på styrelsens och redovisningsskyldigas vägnar för visat förtroende. Övriga i möteskallelsen nämnda ärenden fanns inte. Ordförande Håkan Karlsson avslutade vårmötet kl. 14.35.


Efter kaffet med kanelbullar uppträdde SeniorPopp elva kvinno- och mannastarkt.  Kören sjöng både vinter- och sommarvisor såsom Sov du lilla videung, Idas sommarvisa, Jag tror jag tror på sommaren mm.

SeniorPopp

Ordförande Håkan Karlsson informerade att nästa möte är 18.3. och Håkan talar om Vinterkriget som räckte i tre månader och slutade 13.3.1940. 27.3. är LSP värd för SPF:s Östra Distrikts Vårmöte på Servicehuset Esplanad. Maten och kaffet kostar 15 €

Efter allsången med sjömansvisor, som Bengt Blomqvist ackompanjerade med lånat dragspel, avslutades  mötet.
 

****************************************************************************************************

DANS 28.2.2020

Klockan närmar sig 18:00, Jonas Näslund & Popp Gustafsson sätter i gång med musiken. Paren, en efter en kommer igång. Men mera ryms det nog. Efter en timme blir det paus, då har vi redan 50 personer på plats. En halv timme senare ser det bra ut, 60 personer har kommit till dansen. Alla glada och färdiga till dans. Undrar var man kunde hitta frivilliga karlar till dansen, eftersom det är mera kvinnor som vill dansa. Presidenten har ju dom där kadetterna men dom får vi nog inte. Tack till alla som kom, det kan bli en dans till på våren.

Inga-Lill

                                               

 

 

   

 

 

Vänstugan 27.2.2020.

Ensam som den här lilla fågeln behöver inte den vara som är med i vänstugan. Nu samlades 17 vänner på kaffe i servicehuset esplanad. Pratet rullade från väder till smittosamma virus som har rullat i världen. Corona och Gula Faran kom fram. Vad är gula faran? Det hade inte alla hört om.  Jahas, Gula faran är en term som kring år 1900 användes om asiater. Det var kinesiska migranter som kom till USA, vilken ansågs hota den vita rasen och sänka löner och levnads standar. Men det är också en bra kaka som går snabbt att göra och räcker till många.Radio Vegas program diskuterades, det är många som har sina egna favorit program. Det var heller inte många som just nu skulle resa utomland. Bäst och hålla oss hemma nu. Göra våra små resor med pensionärerna, och njuta av livet. 

Inga-Lill

Fastlags resa.Vår chaufför Martti Lempinen med godis i kassen.

Tisdag 25.2.2020. Eftersom det är fastlagstisdag sätter sig 31 pensionärer i bussen och chauffören Martti Lempinen svänger bussen till Borgå. Det blir ärtsoppa i restaurangen Hanna-Maria, några äter laxsoppa. Punch, jo det hör till resans tradition för en del. Kaffe med fastlagsbulle smakade bra. När alla är mätta och nöjda bär det av till Brunbergs fabriksbutik. Kyssar, fylld choklad, lakrits, fina gåvoförpackningar med mera plockades i korgar. Det här är ju en tradition som Lovisanejdens svenska pensionärer har varje år. Inte är det soppan, det är ju sällskapet som det är frågan om.

 Vi ses på dansen, fredagen 28.2. Klo 18:00

Inga-Lill

Ärtsoppa i restaurangen Hanna-Maria

Månadsmöte 19.02.2020

 Ordförande Håkan Karlsson öppnade mötet och gav ordet till reseledare Henry Tikander  påminde om:

- Fastlagstisdagsresan till Borgå med ärtsoppslunch i Hanna Maria

- Resan till Raseborg sommarteater och en kaffestund i Bosse Anderssons Cafe Gamla        stan 29.7. Årets pjäs är Peter Pan.

- Hemliga resan 8.7., pris 63 €

- att lista till årets Liljendalrevy "Självbindarn" cirkulerar vid nästa möte.

Dagens gästföredragare VD Gustav Forsberg från Lovisa Telefonandelslag LPO). 

 

      Titti Karvonen sköter om kundbetjäning och försäljning 

Gustaf Forsberg berättade om LPO:s förändring från telefonandelslag grundat 1931 till fiberandelslag. Nätet förnyades mellan 2008 – 2012 till optisk fiber. LPO är störst i Östra Nyland och sträcker sig från Lovisa till Borgå, Lappträsk, Mörskom ända till Sibbo.

Bolaget fokuserar sig på lokal kundbetjäning som hjälper med allt från att installera bank-appar, ibland till och med skattedeklarationen. Gallupparna brukar visa att kunderna är mycet nöjda.

Gustaf Forsberg poängterade att man ska vara försiktig med påringningar från okända nummer och aldrig svara jakande på frågorna.

Publiken hade flera frågor men till sist tackades Gustaf Forsberg med applåder och en ros.

LPO bjöd på kaffet och fastlagsbullarna. De livliga diskussionerna fortsatte ännu under kaffepausen.

Håkan påminde om:

- Dans på Folkets hus fredagen 28..2. med Jonas Näslund och Popp Gustavsson. LSP arrangerar SPF:s Östra Distrikts Vårmöte 27.3. på Esplanaden. Maten kostar 15€

-  att LSP två lag vid SPF:s frågesports uttagning 12.2. klarade sig lika bra, delad femte plats.

Mötet fortsatte med allsång med sånger som ibland blev avkortade men Bengt Blomqvists lovade att vid nästa möte sjungs de två gånger istället.

***************************************************************************************************

 

Vänstugan 12.2.2020

Dags för vänstuga. I dag kokade Kristina och Nils-Erik Frejborg kaffe åt alla 20 vänner som samlades till en pratstund. Alla var pratsamma, så det blev lite av allt. Lite vitsar, gamla arbeten, barnbarn och vintern som vi inte har. Så undrades också varför kan inte läkare och hälsovård ringa sina patienter med en nummer som man kunde se, tex ” hälsovård” alla vill ju inte svara på okänd nummer. Ja det kunde nog ändras om vilja finns.

Trevlig o fin vändag till alla.

Inga-Lill

Månadsmöte 05.02.2020

Ordförande Håkan Karlsson öppnade mötet och gladde sig åt den proppfulla salen och önskade vår viceordförande Christian Henriksson speciellt välkommen som föredragare för mötet.

Reseledare Henry Tikander fick först ordet och informerade om

- sommarfest i Tolkis 20.8., denna gång bjuds på grillkorv och liknande, lovade Henry.

- Kyrkogång i Borgå i oktober

- Fastlagstisdagsresa till Borgå med ärtsoppslunch i Hanna Maria och shoppingrunda i       Brunbergs chokladfabrik på hemvägen.

- Resa till Raseborg sommarteater och en kaffestund i Bosse Anderssons Cafe Gamla     stan 29.7. Årets pjäs är Peter Pan.

- Årets Liljendalrevy "Självbindarn" närmar sig.

- Vår förening arrangerar Svenska Pensionärsförfundets ( SPF ) Östra Distrikts       Vårmöte 27.3. på Esplanaden

Runebergsdagen till ära kåserade vice ordf. Christian Henriksson om Finlands nationalskald J L Runeberg och Fänrik Ståls sägner.

Christian läste från Fänrik Ståhls sägners valda delar och berättade belevat om tsar Alexander, kejsar Napoleon, om generaler och majorer af Klercker, Klingspor, von Stedingk och andra mer eller mindre kända och bemärkta personer från Fänrik Ståls sägner. Vidare berättade han om de historiska händelserna vid Svartholm och Sveaborg samt i Finland i stora drag.

Christian ägnade även kvinnorna i Fänrik Stål tllbörlig uppmärksamhet och tackades med välförtjänta applåder och en ros.

Bengt Gustafsson läste upp en vers som Johan Ludvig diktat om kvinnorna i itt liv.

Därefter smakade kaffet med Runebergstårtor bra. Ordförande Håkan tyckte det var synd att avbryta diskussionerna men var tvungen att fortsätta med möteshandlingarna.

Håkan informerade att föreningens 35-års Jubileumsbok, ett album som Inga-Lill Lempiäinen har sammanställt, kan beställas och kostar 20 €.

LSP har anmält två lag till SPF:s frågesports uttagning 12.2. Maja Backlund, Nils- Erik Frejborg och Bengt Gustafsson i det ena laget och Christian Henriksson, Håkan Karlsson och Birgit Korhonen i det andra laget.

Mötet fortsatte med allsång med sjömanssånger till Bengt Blomqvists ackompanjemang, varvat med lite vitsar bl.a. om den stressade läkaren och paret i väntrummet .

Mötet avslutades med lotteriet.

 

******************************************************************************************************

Vänstugan 30.1.2020

Vänstugan i Vardagsrummet fylldes med prat och skratt när 21 personer samlades till kaffe och bulle på torsdag eftermiddag. Nu väntas dom nya bankerna till Lovisa, Somero-Mörskom Sparbank och Västra-Kymmene Andelsbank med personlig betjäning. Kanske man får pengar där också, med spänning väntar vi. Rusning är på väntan i början. Valkom nya mat restaurang i Trålhamnen pratades om. Där får man god mat. Det underskriver vi Valkom bor. WD,s Diner heter den. Norrsken, hmm vem har sett och vem inte? Några har sett på sina resor till norr, men inte jag, fast jag vaktade himmelen hela natten. Sen kan det hända ibland att kläder försvinner medan man sitter på möten.  Men till all tur har dom kommit tillbaka.  Det lönar att köpa lite mer färg gladare jackor så tas dom inte i misstag. Ja, mycket annat prat om vardagslivet här förr och nu. Corona virus, farlig eller inte? Det vet vi inte än.Vi ses igen.

Inga-Lill

Månadsmöte 22.01.2020

Ordförande Håkan Karlsson  hälsade Joakim Holmström, direktör för närings- och infrastrukturcentralen i Lovisa välkommen.

 

Joakim Holmström

Han har tidigare arbetat i investeringsbanker och med kommunal infrastruktur, har nu jobbat 1 år i Lovisa.

Lovisa som fyller 275 år i år, har 14 900 invånare av vilka hälften bor i centrum och andra hälften ute i  byarna. 130 personer är anställda i näringsliv- och infrastruktursektorn. Inalles har  Lovisa 1100 anställda. Av stadens två största bolag har Fortum 500 och Loval 300 anställda, dessutom flere småföretagare.

Staden har levande tvåspråkighet, många stora gemensamma evenemang (Lovisa              Historiska Hus, Lovisa Jul, öppna trädgårdar). Den privata sektorns ekonomi går            tillfredsställande. Minus i budgeten berodde på att samfundsskatten minskade. Hamnen     kommer också att förlora en del av frakttjänsterna. Staden har sparat på grund av den         snölösa vintern!

Joakim Holmström avtackades på sedvanligt sätt med applåder och en ros.

Reseledare Henry Tikander informerade: 

1. Fastlagstisdagsresa den 25,2,till Borgå med ärtsoppslunch i Hanna Maria och shoppingrunda i Brunbergs chokladfabrik på hemvägen.

2. Resa till Raseborg sommarteater och en kaffestund i Bosse Anderssons Cafe Gamla stan. Årets pjäs är Peter Pan.

3.Hemliga resans arrangemang är på gång, resan går av stapeln i början av juli

4. Resan till Narva 1. – 3.6. finns några platser kvar.

5. Dans på Folkets Hus fredagen 28.2. Jonas Näslund uppträder.

 Publiken som sett komedin ”The Play that goes Wrong” på Svenska Teatern hade          haft delade åsikter om stycket.

 Kaffet med kanelsnurror smakade bra och pratet och skrattet var livligt.

 Henry Liljeqvist talade om positivt tänkande. Det gör ingenting om mjölkpaketet                faller från kylskåpet, kaffet kokar över, nycklarna glöms hem, byxorna fastnar i                     cykelkedjan, man kör in i häcken, man ska ändå tänka positivt! Åhörarna gav                       kraftiga positiva applåder.

 Mötet fortsatte i positiv anda med allsång, ackompanjerad av Bengt Blomqvist och           varvat med  vitsar.

***************************************************************************************************     

THE PLAY THAT GOES WRONG 17.1.2020

Svenska teatern. Spelet som går fel

Fredag kväll, bussen till Svenska teatern med 49 pensionärer kör iväg från Lovisa. Med egen bil kom 2. I Helsingfors var vi klo 18:00 så det blev tid till en drink eller kaffe. Klockan ringer, vi sätter oss i den vackra teatern med jättevackert tak. På scenen springer två assistenter av och an med hammare och golv borste. Ingenting hålls på plats, allt faller. Den ena försöker få en hylla upp, omöjligt, vinkar Torolf från publiken och hjälpa, Torolf går på scenen men det lyckas ändå inte. Torolf hålleri hyllan, hon försöker hamra, hyllan faller gång efter gång. Då vinkar hon på bänken där Gunilla sitter, så går hon upp. Publiken har roligt. Gunilla skulle hämta verktygslådan, men hon fick inte upp den från golvet, så hon fick lämna den, men när assistenten lyfte den var det inget problem. Skratt och applåder. Ja, där hoppade våra pensionärer en stund med i pjäsen. Publiken fick träna skrattmusklerna. Stycket handlade om mord, men inget gick som det skulle. Saker föll ner, tappades bort, likaså trillade och rullade gubbarna hit och dit.  Florence, hon skulle förlova sig med Charles som dog, men hon älskade brodern Cecil som dog lite senare. Kommissarie Carter försökte reda upp det hela, men allt gick fel igen. Den ena efter andra var skyldig.  Dennis Nylund som spelade Cecil for över scenen som en vind eller rullade som en gummigubbe. Men han är ju dansare. Ljus och ljud mannen var lite borta emellanåt, men det hörde allt till. När alla händer är fyllda med saker kom fötterna till hjälp. Till sist gick det så fel att alla väggar föll ner så det kändes på första och andra raden, men ingen blev under.  Det var ett krångligt fall. Vem var skurken undrar ni väl? Det var Kommissarie Carter han sköt Cecil och Charles var inte död han dog nog sen när han fick kristallkronan i huvudet i slutet. Publiken hade nog roligt för hela pengen. Skrattet förlänger liv. Vi fick nog ett par år till i alla fall. En mycket bra pjäs, kanske lite för mycket skrik och buller emellanåt men om det hör till, så är det så. Mera kunde man skriva, men till er som inte var med, gå och se. Inga-Lill

 

*****************************************************************************************************

VÄNSTUGAN 17.1.2020

Årets första vänstuga. Nytt rekord, 26 vänner på plats. Men som alltid, Benita hade kaffe och skuribulla åt alla. Glada och pratsamma var alla fast det är mörkt och vått ute. Ingen snö på kommande. Dom talar om miljöförändringar. Men jag (Inga-Lill) brukar säga att jorden har tvinnat fel på sin axel, så nu snöar det vid medelhavet och vi får vara utan. Men si o så, vi får anpassa oss. Gott kaffe med dopp piggar upp. Och oj vad det pratades mycket tex. om banker, på väntan om vi får ny riktig bank till Lovisa, om ögonoperationer som några gått igenom, och nu ser så bra. Väder, pass, id, körkort, pratades om. En person hade varit hos ögonläkare och blivit inkallad, hon blev ganska förvånad när läkaren sa att hon inte ser med ena ögat. Va då inte ser? Läkaren pratar o förklarar, hon blir bara mera orolig och frågar ”är ni ögonläkare" jo svarar läkaren. Men sen kommer sköterskan in med papper och det blir klart. Fel patient, fel diagnos. Ja så kan det gå ibland. Bra att det inte var operation.  Vi ses.

Inga-Lill

Pensionärspojkarna hamnade i bakrummet.

2020

Månadsmöte 08.01.2020

Mötes gästföredragare Tove Thomasson, reseledare i Pernå pensionärer berättade om och visade fotografier från sin resa längs Transibiriska järnvägen.

 

Den 8000 km långa resan startade med tåget Tolstoy från Helsingfors till Moskva och därefter till Peking. I Helsingfors bjöds resenärerna på skumpa och blinier men maten blev åtskilligt enklare allt efter resan fortsatte. Tågpassagerarna såg Kreml och Röda torget i Moskva. På torget finns världens medelpunkt, anser åtminstone ryssarna, sa Tove. I Jekaterinenburg finns en obelisk som visar var gränsen mellan Europa och Asien går.

Tove fick varma applåder och mycket beröm för sitt föredrag. Hon tackades också med en ros och en kram av ordförande.

Efter kaffet med kanelsnurror fortsatte mötet. Ordförande Håkan meddelade att Rosita har gjort en ny sångbok, kostar en euro. Efter mötet fotograferas styrelsen så Inga-Lill Lempiäinen kan ladda upp en färsk bild på hemsidorna.

Gäst vid nästa möte är Joakim Holmström, direktör för närings- och infrastrukturcentralen i Lovisa.

På alla hjärtans dag 15.2. är det dans på Liljendalgården. Dansverket uppträder. Intäkternä går till Corazon Grandes barnhem i Bolivien.