Lovisanejdens svenska pensionärer

 Sofie Klawér-Kallio, äldreomsorgschef i Lovisa

 

Mötet 22.9.2021Servicehuset Esplanad.

Dagens gäst, Pernåflickan Sofie Klawér-Kallio, äldreomsorgschef i Lovisa seniorservice berättade om äldrevården i Lovisa. Hon är specialiserad på minnessjukdomar och är Finlands första Silviasjuksköterska och magister i omvårdsvetenskap. Hon berättade att hon började i mamma- och barnrådgivningar, intresserade sig för folksjukdomar och fortsatte till äldrevård och specialiserade sig på minnesjukdomar. Sofie svarade på frågor om möjligheterna och väntetiden att få plats på servicehemmen för de äldre som känner sig otrygga i sina hem på grund av sjukdomar. Enligt Sofie är väntetiden i genomsnitt 15 dygn sedan de behövliga behovsbedömningarna är gjorda. Sote reformen diskuterades livligt. Som vanligt tackades dagens gäst med en ros och kram av ordförandet

Rosita Hellroos delade ut inbjudningar till jubilarerna vid föreningens födelsedagsfest 20.10. på Esplanaden. Alla andra är också välkomna

   

Efter kaffet med goda och stora kanelbullar fortsatte mötet med protokoll läsning, sång och lotteri.

Nästa möte 6.10 2021 kl 14:00

Inga-Lill

 

   

 

Lovisa Servicehuset Esplanad 16.9.2021.

Vänstugan samlades i vardagsrummet för första gången den här hösten, 15 personer satt sig ner på en pratstund. Kaffe med bulle smakade, undrar om någon bakat dem? Goda och stora viner bullar. Alla var glada och tyckte att det var roligt. Ja, det är nog trevligt att se alla, kanske flera vågar ut nästa gång. Nu pratades om telefoner, fiske, barnbarn, och hälsa förstås.  Vänstugan samlas varannan torsdag i vardagsrummet. Det börjar kännas normalt. Men ändå skall vi vara lite försiktiga.

Trevlig dag.

Inga-Lill

Glada och positiva Nina Viklund berättar om Lovisa Historiska hus.

Månadsmöte 8.9.2021

Servicehuset Esplanad

Lovisanejdens svenska pensionärer hade första mötet sen Coronan stängde av allt. Ordförande Håkan Karlsson öppnade mötet och önskade deltagarna välkomna. Salen var välfylld, 66 personer var på plats. Ordförande presenterade dagens gäst Nina Viklund från Lovisa Historiska hus.

Föreningen har fått sex nya medlemmar. Ni är hjärtligt välkomna.

Reseledare Henry Tikander informerade om kyrkogång i Borgå Domkyrka 10.10.2021 kl 12:15. Sista anmälningsdagen 26.9.2021.

Pernå svenska pensionärer står värd för Östra Distriktets höstmöte 26.10 kl 13. Endast ÖD:S styrelse och valda delegaterna deltar.

LHH:s ordförande Nina Viklund berättade på sitt glada och medryckande sätt om Lovisa största årliga evenemang, LHH-dagarna. 2021 öppnade 36 hus sina dörrar för besökarna, 3000 biljetter såldes. Gästerna fick bekanta sig med Lovisa trästads idyll, ta del av husägarnas vardag, och se hur folk har renoverat sina hus, kanske få ett tips på sitt eget boende. Nina Viklund flyttade till Lovisa 2013 då hon erbjöds tjänst i Lovisa Gymnasium. Ett halvt år senare köpte hon hus åt sig och har sedan dess varit aktiv inom Lovisa föreningsliv. Nina fick varma applåder och mycket beröm för sin presentation. Hon tackades med en ros och kram av ordförande Håkan Karlsson.

Och sen till den viktiga kaffestunden där man får prata och berätta vad allt hänt sen sist. Och det kan ni tro att det pratades lite ett och annat, det är ju så länge sen vi alla fått träffas. Ordförande fick slå till med klubban i bordet riktigt med bang att pratet skulle sluta när mötet fortsatte. Men det lyckades bra.

Efter föregående protokoll uppläsning av Birgit Korhonen tog Bengt Blomqvist fram sitt dragspel och allsången rungade. Tyvärr hade en del av sångarna ännu gamla sångboken så sidorna på sången stämde inte. Det gäller att byta bok nästa gång.

Till sist lotteriet, det hade kommit mycket vinster in och an efter som Henry Tikander ropade vinstnumror hördes glada HÄR, Här, Här. Ett lyckat första möte.

Nästa möte 22.9.2021. kl 14:00

Glöm inte VÄNSTUGAN 16.9.2021 kl 14:00 Esplanad vardagsrum.

Inga-Lill

 

5.8.2021  Kotka

Lovisanejdens svenska pensionärer gjorde en liten resa till Kotka, Katarinaparken och Sapokka vattenpark. Katarinaparken blev först inspekterad, vacker park på 20 ha. Men inte gick vi genom hela parken. Där hittas miniatyr fyrar, utsiktsplatser, mäktiga bord av granit, med en grill på sidan. Egen ved måste man ha med om man vill grilla. Ja, där vandrade vi en stund, åt glass och njöt av utsikten. Det är ju en naturpark. Alla kunde gå sin egen runda, sitta ner på bänken och vila en stund och sen fortsätta. Det var 21 pensionärer som var ute på första resan sen coronan börjat. Vädret var sådär lagom varmt. Efter 1 timme satt vi bussen igen och fortsatte till Sapokka vattenpark. Nu hade alla blommor blommat ut, men kan tänka mig att när där är blomningstid är det nog värt att se. Vattenfallet var fint, på sidan om var det trappor så den som ville kunde gå upp till toppen av vattenfallet. Vi kan kalla det här en Natur resa, det är det ända man kan göra när den här Covid -19 bara fortsätter. Efter dessa 2 vandringar blev det tid för kaffe. Vid kaffebordet kom det objudna gäster som ville att vi skulle dela med oss, men nej vi ville inte. Först kom getingar, sen sparvar som lockade måsarna på plats, men vi klarade oss.

Hoppas vi får börja normal verksamhet i höst.

På kvällen kom det post från kultur och fritidstjänster att Fritidsmässan 21.8,2021 flyttas ett år framåt

Likaså Hasses sommarshow inhiberad.

Inga-Lill

Vårmöte 14.7.2021 Servicehuset Esplanad

Servicehuset Esplanads VD Inka Itävaara presenterade sig för mötesdeltagarna.

Ordförande Håkan Karlsson hälsade alla välkomna till vårmötet.

En tyst minut hölls för de 5 medlemmar vilka avlidit under år 2020.

Möteskallelsen har varit i Nya Östis 1.7.2021 så mötet konstaterades vara lagenligt.

Föredragningslistan godkändes.

Kassör Rosita Hellroos läste upp resultat och balansräkningen för tiden 1.1.2020 -31.12.2020. Dessa godkändes.

 Ordförande Håkan Karlsson läste upp verksamhetsgranskningsberättelsen för 1.1.2020 – 31.12.2020 som godkändes.

Bokslutet fastställdes och mötet beviljade ansvarsfrihet åt styrelsen och övriga redovisningsskyldiga.

Vårmötet avslutades klo 14:25 och ordförande Håkan Karlsson tackade alla.

Födelsedagsfesten firas 20.10 för både 2020 och 2021 för dem som fyllt jämna år.

Lovisanejdens svenska pensionärer deltar i Fritidsmässan i Bollhallen 21.8.2021 klo 11-15.

 Reseledaren Henry Tikander informerade att det blir en utfärd till Kotka Katarinaparken och Sapokka vattenpark 5.8.2021. Kaffe ställe får man välja själv. Det blir en ute resa för att så många som möjligt kan komma med. Det är upp till var och en om man vill gå eller bara sitta ner och njuta av friska havsvinden. Anmälnings tid Kotka sensast 31.7 .

 Sångfest på Tolkis29.8.2021, info hittas i Aktuelt.

Hasses sommarshow i Bollhallen 18.8.2021, dit får var och en köpa biljetter själv.  

Hösten 2021 börjar mötet 8.9. klo 14:00

 

Allt detta förstås om inte situationen ändras.

Inga-Lill

 

 

TREVLIG SOMMAR.

Hej alla som läser vår hemsida, och det är ju många. Nu får folk träffas,MEN var ändå försiktiga, håll lite avstånd, hoppa inte på alla kalas. Bara dom som är viktiga.

Vi hoppas på att få börja med våra möten och vänstuga  i höst.

Ha en fin sommar, jag skriver om det kommer nåt nytt att berätta.

Inga-Lill

Glad Första Maj.

Våren är nog här nu. Vi väntar på varmt väder. Tillsvidare har Lovisa ännu starkt beslutat att endast 6 personer får samlas inne. Ute får 50 personer samlas. Ja det har väl alla läst i tidningen.

Säkert har ni också läst om alla dom kriminella försök, att locka fram lösenord och komma in på människors dator och telefoner. Det kommer samtal från tex Irland, svara inte på utlands samtal om ni inte väntar på någon egen som skall ringa. Och för all del GE INTE LÖSENORD TILL NÅGON. Nu har jag igen varit på lite skolning om lösenord, och märker att jag nog skall byta några. Ni också, om ni har ett enkelt lösenord, tex födelseår, datum, 1234,0000 eller något som ni har skrivit eller talat om så listas det ut på 1 sekund. Lösenordet skall vara helst långt, med stora och små bokstäver och andra märken. Använd inte gubbens namn eller barnens. Inte heller hobbyn. Om det går skriv en mening. så här JagSim!@riM€rg#nkl10. En brottsling skulle hacka det på hundra år. Och fast ni tänker att ”Nåja inte behöver jag nåt lösenord, så tänk på alla bilder som sprids ut ifall det händer att din telefon kapas. Här har ni alla lite att tänka på tills vi kan göra något annat.

Jag tycker vi har många läsare tills idag April 245 gånger.

Önskar alla GLAD FÖRSTA MAJ.

INGA-LILL

21.4.2021

Promenaden, ja det blev ingen stor promenad, 4 från Valkom och 4 från centrum vågade ut i vackra vårvädret. Så det blir inte mycket att skriva.

 Vi får vänta och se vad, och när händer till följande. Vi önskar er alla en vacker vår. Läs hemsidan/tidningen, skriver om det är något på kommande. Vi här i Valkom sätter ut våra båtar och hoppas på att hitta strömming.

Ha det bra 

Inga-Lill 

 

HEJ.

 9.4.2021

Nu skall vi ut och gå i det vackra vårvädret. Stora delen av pensionärerna har kanske fått åtminstone den första corona vaccinationen. Men ändå skall vi komma ihåg att ha lite avstånd. Vi skall i alla fall pröva på saken, se om det finns intresse. Första promenaden 21.4.,träff vid kyrkan som vanligt.

Sen har jag två böcker som går att låna. ANDROID och IPHONE ABC.  Jag tar med dom den 21.

Inga-Lill

TALKSHOW OCH KONSERTER VÅREN 2021.

Programmen kan ses på pensionärsförbundets webbplats, Youtube-kanal och Facebooksida. Programmen hittas på aktuellt.så här lite att följa med om det intresserar er.

Solig vår

Inga-Lill

HEJ.11.3.2021

Skrev sist att vi kanske snart skall gå igen, men så kom det ju genast i nyheter att man helst bara skall träffa sin egna både ute och inne. Så då väntar vi igen. Men nu har jag fått två böcker frå SPF så om någon har frågår så försöker jag svara. På styrelsesidan hittas kontaktuppgifter. Kan också använda whatsupp för frågor. Böckerna syns på startsidan.

Inga-Lill

Hei igen. 7.3.2021 

Eftersom den här coronan fortsätter undrar jag om alla som sitter framför datorn har tillräckligt synlig text. Det går att ändra och få den större, likaså den där lilla pilen som alltid försvinner från rutan.  Tryck på fönstret lägst nere till vänster, sen inställningar bild kugghjul, kommer en ruta med olika funktioner, tryck på enheten som står bluetooth, mus. Ändra på musens inställningar. Se bild. Samma sak med texten. Tryck på den som är nere underst omringad. Det är säkert många som vet det här, men ifall någon behöver. om det blev oklart ring 0451717417.

Och sen lite övning till armar. Ställ dig rak med näsan mot väggen och räck armarna rakt upp, stå rak ,gör om 10 x. Om du har ett gym gummiband kan du göra många träningar. Eftersom jag inte är skolad kan jag ju inte ge riktiga anvisningar, men efter egen förmåga och lite bilder från nätet kommer man långt. Vi behöver nog både fot och arm och jumppa för hela kroppen. Se bild. Vi kanske snart börjar igen med våra promenader, om det är tillåtet att samlas.

Trevlig vår Inga-Lill

Hej alla.

Coronarestriktioner förlängs till 31.3.2021, nu får bara 6 personer samlas, ja så här går det till. Jag tänkte här nu skriva och föreslå lite att göra åt er. För det första har ganska många en smart telefon eller en tablett, dom måste ju städas ibland för att allt skall fungera bra. Ta bort felaktiga bilder tex. Tömma mail, tömma textmeddelanden. Ofta räcker det att man trycker en stund på bilden då syns en ruta som man kan markera, eller står ta bort. Kontakta om behövs hjälp.

 Sen blir vi ju inte yngre men vi behöver vara igång ändå. Ett bra sätt är att ta en 20min jumppa på morgonen innan ni stiger upp. Tex ligg på sida ,lyft benet rakt halvvägs upp  med tårna rakt fram, lyft 20 gånger, samma på andra sidan, sen igen ligg på rygg lyft halvvägs upp ena foten i gången med tårna rakt upp. Efter en tid blir det en vana.  Själv gör jag 30 gånger varje morgon. Ja, ibland tycker man att inte idag, men så bara börjar fötterna kräva det. Det tar en tid men det blir nog spänst i musklerna. Hitta på egna rörelser efter vad du kan. Jag hörde i radion hur svårt folk har det på sjukhus när dom inte själv orkar stiga upp eftersom musklerna är svaga. Det skall vi inte låta hända. Så börja öva ni. Nästa gång skriver jag om att träna armarna.

Inga-Lill

 

 

Promenaden 10.2.2021

Gammaldags vinterväder -10 grader i Lovisa, solen skiner, 7 personer dök upp på promenad, 1 person skidade från Gråberg hem till Valkom. Det var lagom väder för en promenad. Men nu blir det paus, vi väntar till April och prövar på nytt, kanske några mera blir intresserade. Vi beslöt att Valkomborna kan gå i Valkom och dom som vill går den tiden som passar bäst för var och en. Nu börjar ju vårsolen snart värma så kan det ju vara bra att få välja tiden själv. Nu väntar vi alla på att bli vaccinerade för Corona. Inga möten på kommande än.

Inga-Lill

Glad Vändag till er Alla                       

 

 

Vinterpromenad 27.1.2021

Vi har ju vinter i år, så vi kan säga att vi var på vinterpromenad. 10 personer ville gå från kyrkan till skeppsbron och lite till. Så vi var inte för många. Flera är välkomna med, för det blir nog inga möten på en tid än. Vi går inte fast i varandra, man kan också välja kortare sträcka, och lite borde man röra på sig oberoende om är det corona eller inte. Så kom med. Sköt om er.

Så till medlemsavgiften, vänligen betala på kontot som syns på START sidan, eller ring Rosita 0405037233

Inga Lill

Årets första promenad, 13.1.2021

Hej alla. Nu har vi en vinter som förr. Hela gården är full av snö. Vår första promenad var det inte många som kom med. 4 från Valkom 2 från Köpbacka och 1 från nästan centrum. 1 var och skidade. vi andra gick en runda och pratade lite, så hem igen. Alla hade haft snöarbete före promenaden, så det blev ingen långvandring. Följande gång ses vi onsdag 27.1. Vi får se om det kommer flera personer.

Ha det bra.

Inga-Lill

 

Gott Nytt År 2021

Vi alla hopps ju på ett bättre år. Men tillsvidare får vi fortsätta att gå runt i Lovisa.                 Medlemsavgiften får betalas, endera direkt till Rosita eller bank kontot som syns på startsidan. Nu väntar vi förstås på vaccineringen så att vi kan fortsäta våra vanliga möten. Hoppas vi ser många den 13.1.2021 

Inga-Lill

 

9.12.2020

Årets sista promenad, 12 personer var med

  Vi tog först vägen till gravgården, vi ville minnas Christian och tända ett ljus på hans grav, vi saknar honom.

Promenaden fortsatte sen upp till gamla ås vägen, ner för trapporna som kommer till gamla gravgården och tillbaka till kyrkan. Vi fortsätter nästa år om vi inte kan göra något annat. Nu blir det vandring på egen hand. Alla som vill och kan, kan också ta grupp video/samtal med några andra ifall ni saknar pratstunder, i händelser lite längre bakåt 23.4. hittas info om detta. Trevlig väntan på julen.

Inga-Lill

1.12.2020

Hej alla.

 Vi har nu tänkt så här.Fast det säges att inte ha möten så kan vi nog ta en vandring onsdag 9.12.klo 14:00. Det är kanske så att det är några som vill göra det och träffa andra att prata lite julpyssel och höra hur andra mår. Så den som vill kommer, vi går inte i stora grupper.Vi håller avstånd och kan prata ändå. Om det regnar mycket så är vi hemma. 

Nu när julmarknaden är inhiberad är här kontonummer var ni kan betala medlemsavgiften. Eller kontakta Rosita.

FI30 4055 0016 623 486 Lovisanejdens Svenska Pensionärer/Rosita Hellroos ,referens 1009.

Inga-Lill

 

En promenad

Onsdag 25.11, samlades 14 pensionärer på en vandring till åsen, några gjorde en lite längre länk, en grupp svängde om vid Kuckusten. Lite duggregn kom ner men inte så att de störde någon. Tillbaka på startplatsen fick all en mugg glögg som Marita hade tagit med. Om någon var uppmärksam kunde man märka att julgranen hade landat på torget. Den är extra fin och jämn med hundratals kottar hängande på kvistarna. Vacker.

Nu när vi inte har möten så om det är någon som vill betala medlemsavgiften så går det bra på vandrings dagen, Rosita tar emot, hon kan träffas också på julmarknaden 8.12.i honungstältet, eller kontakta Rosita 0405037233. Hon har också kalender för år 2021 samt 4 fotoböcker.

Vi har nu delat oss i 2 grupper så dom som vill får springa och vi andra går saktare så alla orkar med.

Trevlig vecka vi ses 9.12.

Inga-Lill

 

Hitta din smart telefon.

Hej alla. Några kanske vet att jag är på olika IT kurser, både på distans och klassrum. Ja, det är ju ett tidsfördriv i dessa dagar för vi har ju inte möten eller resor. Nu går jag en kurs för Android telefon, så det här gäller då Honor och Huawei, men samma gäller nog Iphone också. Det kan vara lite olika ordning i inställningarna. Men liksom alltid med smart telefoner måste man se hur ny eller gammal den är. Dessa telefoner ändras ju jämt, köp idag och efter 2 år är den efterbliven fast den fungerar hur bra som helst.Men från Honor7 och nyare borde detta hittas.

En försvunnen telefon kan hittas tex. med att använda Google service. Vissa telefoner kan man också tömma via Google, det kan man nog kalla smart. Men att tömma telefonen, gör inte det i första hand, den blir då helt tom, allt försvinner. Den kanske har bara blivit hos frissan eller något annat säkert ställe och hittas snart.

INSTÄLLNINGAR/SÄKERHET/HITTA MIN ENHET/GOOGLE sök min enhet

Aktiverat skall vara på, om den inte är i bruk står det inaktiverat du måste också ge lov att Google får hitta dig. Skriv android.com/find Du måste ha ett Google konto.  Eller pröva på Hitta mobilen-Google Account.

 Så här såg det ut i min telefon. Det här via inställningar/säkerhet. Nu om jag trycker på Tyhjennä laitteen tiedot då skulle den tömma allt. Suojaa laite, då blir det låst.

 Hoppas ingen behöver använda detta, men kan vara bra och veta

. Men smart är det, smartare blir det med åren, så försök hänga med.  

 

Inga-Lill

 

Höstmöte 11.11.2020

Lovisanejdens svenska pensionärer höll höstmöte 11.11.2020 på Folkets hus, närvarande 18 personer. Alla hade ansiktsskydd, alla corona regler följdes. Förändringar i styrelsen blev följande viceordförande Bjarne Nyholm, vice reseledare Inga-Lill Lempiäinen, ny suppleant Peter Larsen.

Medlemsavgiften är samma som tidigare 20€, mera info om betalningen senare.

På höstmötet beslöts att personer som fyllt 90 år befrias från medlemsavgiften.

Rosita har beställt kalender för 2021, kontakta henne om du vill köpa en, hon har också några jubileumsböcker kvar till salu.

Efter styrelse och höstmöte kaffe med bulle och en pratstund.

Tillsvidare fortsätter vi som härtills, inga möten, men en promenad varannan onsdag, vi träffas 25.11.2020 på kyrkans parkering. Nu delar vi grupperna så de som vill gå fortare går sin väg, och en grupp som går lite långsammare, och kanske lite kortare sväng. Vi tar gärna emot förslag. Men troligen går vi nu till åsen. Kom ihåg att du kan ha din rollator med om du har en, stavar ger bra stöd också. Sen gäller det på vädret, lite duggregn stör väl ingen.

Inga-Lill                                           

28.10.2020   Lovisanejdens svenska pensionärer.

 

Uteträff för pensionärer

Lovisanejdens svenska pensionärer beslöt att "nu skall vi göra något" så det blev vandring i egen takt från kyrkans parkeringsplats till åsen och lite till. En del beslöt att gå lite längre sväng, några svängde om från Kuckusten. Det var roligt att se så många ivriga pensionärer. Hela 26 var med. Med stavar o utan. Det beslöts att göra om det här nästa vecka 4.11.2020. 

 11.11 är det höst möte. Men sen fortsätter vi att röra på oss. Ja, det beror ju sen på väder o vind. Lite duggregn gör ju inget, men om det ösregnar blir det paus. Den som vill kommer med.

Ha det bra

Inga-Lill 

 

Cookies – Vad är det

Cookies-kex på din telefon, dator eller tablett.

Det kommer ofta en fråga när du går in på en sida tex, att handla på nätet, eller du vill kolla något recept, endera godkänn eller cookies. Vad gör du då? En del av er godkänner så ni slipper av med texten, en annan går bort från sidan för att inte vet vad det betyder. Det är en reklamsamlare. När du godkänner får sådär 56 leverantörer info om dina intressen för varor,vad du köper, den firman som betalat mest på auktion får första utrymmet. Du har säkert märkt att om du varit in på någon sida kommer jättefort reklam av samma sort du har varit på någon butik och sett på. Man kan jämföra med en garderob på teater, du ger din kappa, får en nummerlapp, efter teatern ger du nummerlappen och får samma kappa som du gav. Nummerlappen motsvarar en cookie. Man kan ju låta bli att godkänna, men om alla gör det blir alla tjänster på nätet att betala, både face, e-post, tvitter, ja allt du vill hålla på med. Säkert vet vi inte vad allt samlas om oss.

Om du är osäker, om inte vill göra något så godkänn cookies, det är inte farligt att ta emot, det innehåller inte virus, utan används just för att rikta reklam.

Om du inte vill bli spårad. Då kan du installera ADBlock-best adblocker, då kommer ingen reklam.  Eller rensa med Ccliner-då kan du inte spåras. Om det blir svår begär om hjälp igen av dina smarta barn och barnbarn, eller gå till digiklubben, vi har en på Hörnan i Lovisa.

DuckDuckGo är en sökmotor som du också kan använda, det är i likhet med Google, men den sparar inte dina sök lika som Google, spårar inte dig heller. Pröva fast Lovisanejdens svenska pensionärer, jo den hittas nog.

Inga-Lill

 

Vad vill vi?

God morgon. Styrelsemötet 14.10 2020. Vi i styrelsen har fått många frågor om vår verksamhet. När börjar vi? Var träffas vi? Möten eller inte? Ja, nog är det problematiskt när alla mötesrum är stängda, och corona håller på hela tiden. Det syns inte just nu att det skulle bli bättre. Men kanske vi kan träffas ute. Styrelsen kom överens att göra ett försök med dem som är intresserade att ta en liten promenad på åsen.  Om allt var som förut, så skulle vi ha möte 28.10 2020, men nu du som vill, kom klo 14:00 till Lovisa kyrkans parkeringsplats, ta med dig stavar om du vill, så tar vi en promenad, sprider oss vid kvarnen med 2m mellanrum, och pratar och hör hur alla har det. Där kan också den som vill komma med förslag hur vi träffas senare, eller om vi fortsätter med lite vandring här och där i Lovisa.  Vi vill ju ha vår förening i gång. Ansiktsmask rekommenderas nu i Lovisa.

Höstmöte 11.11.14.00 På Folkets hus . Pernågatan 4.

Självbetjäning i hälsovården

Hej alla. Nu hade jag en så bra upplevelse så den vill jag dela åt alla. Läste i Loviisan Sanomat om hälsovården i Lovisa. Där skrevs om e tjänsten klinik.fi.  Alla som har ringt och bokat tid vet hur länge man måste vänta innan någon svarar. Oftast säger ju roboten det är 6 före dig. Det är ju inte roligt att sitta där och vänta.

Men nu behöver du inte ringa. Gå in på Lovisa stad hemsida/hälsovård. Eller skriv på din smart telefon eller dator Lovisa klinik.fi eller Hälsa Lovisa stad. När du är inne på Lovisa stad sida Hälsa sök farm bilden   24h BETJÄNING Börja här det kommer olika rutor, men tryck på den som passar dig tex åkomma eller sjukdom, fortsätt, visar en bild på kroppen tryck där på det stället du har problem, sen igen olika frågor, när du svarat alla frågor tryck på fortsätt tills du är i slutet skicka. På kalender frågas vilken tid inte passar dig.  Om det inte går framåt har du hoppat över nån fråga. Med rätt telefon nummer och personuppgifter kommer det svar från hälsovården med bokad tid.

Jag fick svar efter en halv timme med bokad tid. Följande morgon gjorde jag igen ny frågan till lFysioterapi och hjälpmedel.  Svaret med bokad tid kom under 1 timme. Om du inte själv har smart telefon be om hjälp fast av din vän. Där hittas en text om någon annan fyllt i. Då kommer svaret till den telefonen. För min del tycker jag nog att det här är bäst. Ingen 30 minuters väntning med luuren i örat. Allt detta hittas på Lovis Stad hemsidor.

Ha det bra alla,

Inga-Lill

 

CORONABLINKERN

Svenska pensionärsförbundets it-seminarium: Så här fungerar Coronablinkern.

Uppdatera telefonen

På Android

Inställningar-system och uppdatering-programuppdatering, när du tryckt på dem kommer EMUI och numror, 10.00 sen står det programmet är uppdaterat, batteri skall vara minst 20% och vara tillsluten till wifi. Blueooth skall vara på.

På Apple I Phone

Inställningar-Allmänt-Programuppdatering, sen kommer bild med kugghjul står ios 13,7 eller några andra numror men måste vara mera som 13,5, sen kommer det nån text eller det står uppdaterat

Ladda sen ner från play butik till en Androidtelefon, fås inte till dom nyare som tex Huawei 40 P eller på gamla telefoner före 2016, men det är bara att pröva. Och om allt går bra och du följer instruktioner som kommer så tar det några sekunder och den fungerar.

Apple Iphone, där måste du ha Apple ID, alltså ditt lösenord. Eller fingeravtryck.

Blinkern hittas från App Store.

Det kan hända att det kommer en text Appen hittas inte, men pröva då på google sök. Skriv Coronablinkern då kommer det upp kanske olika men välj den som är på bilden här.

Om inte den ger svar skriv på finska Koronavilkku, appen hittas där, den är nog på svenska i din telefon.  Bluetooth behöver inte vara på om ni är hemma, men om den inte är på när ni går omkring, då har appen ingen hjälp åt er. Ni behöver inte vara oroliga att det samlas info om er eller var ni är eller någon kommer åt era uppgifter, Det är koder som byts ut varje 20 min, dessa koder är vad som behövs för att ni får info om ni varit i närheten av smittad person. Om appen tas bort från telefonen försvinner också allt som var där då kommer heller inte info. Alla uppgifter förstörs efter 21 dagar.

Om du blir testad och har covid19, då får du text från hälsovården och en kod som du skall ladda in i Coronablinkern, sen vet alla som varit i närheten att testa sig, men dom vet inte vem dom har träffat, inga namn syns så alla kan vara lugna, det är bara var och en själv som vet är eller inte är smittad.

Det här kort. Allt hittas på SPF sidor på IT.

Tillsvidare inga möten.

Inga-Lill

 

 

 

 

Hösthälsningar från styrelsen 20.8.2020

Styrelsen för Lovisanejdens svenska pensionärer har haft ett möte. Ordförande Håkan Karlsson öppnade mötet och tyckte det var roligt att träffas. Här lite info om kommande.

Distriktets verksamhet

LSP ordnar Svenska Pensionärsföreningen i Finlands Östra distrikt vårmöte onsdagen 23.9.20 kl. 13:00 på Folkets hus. Endast ÖD:s styrelse och föreningarnas delegater kallas. Detta på grund av Coronaepidemin.

Styrelsen diskuterade också lokalfrågor. Socis är ett alternativ för möten, men dyrare som Servicehuset som tyvärr är stängt tillsvidare. Folkets Hus kunde tänkas att hålla födelsedagsfesten.

Läs tidningen och hemsidan, vi informerar om kommande program, det syns ju nog att en del föreningar börjat träffas. I alla fall är mötet 2.9.20 inhiberat, vi måste vara försiktiga, vi hör ju alla till riskgruppen.

Inga-Lill kontaktade också hälsovården i fråga om möten. Där var det tänkt att möten kunde hållas, men då vi är så många var det klart att avstånd måste hållas. Hur lyckas det med dessa små lokaler som vi har? Likaså skulle de vara bra att de personer som träffas ofta skulle sitta vid samma bord, eller så alla ha ansiktsskydd. Ja, det är många frågor öppna än, så vi får se.

Så en annan sak. Nu alla ni som är intresserade av hur Zoom möten kan hållas hoppa med i SPFs it verksamhet. Zoom seminariet är 26.8, 13-15. www.spfpension.fi där till kalender som hittas på meny, där kommer en länk som ni skall trycka på, länken kommer samma morgon som seminariet är. Det kommer också andra lärorika saker, tex följande 9.9.20 Såhär fungerar Coronablinker-appen. Så passa på. Andreas Höglund och Robert Riska drar seminariet och jag kan säga att dom drar det bra, inte så mycket svåra ord, och man får fråga om man inte genast förstår.

En fin höst till alla, håll er friska

Inga-Lill

 

15.7.2020

Hej. God fortsättning på sommaren. Vi hoppas alla mår bra. Nu när hösten närmar sig börjar skogen ge skörd. Nu hittas blåbär och kantareller.  Så det är dags att plocka bär för vintern. Alltså den som gillar att vandra i skogen ta burk och påse med, så kanske det hittas skörd på vandringen. Glöm inte att ta telefonen med, det är en trygghet ifall det händer något. Går du vilse o har smarttelefon kan du använda Google maps för att hitta hem, och 112 är viktigt att ha där för då hittar dom dig ifall du behöver hjälp. Det finns färdiga appar till båda. Jag går ju inte till skogen för att först skulle jag tappa bort mig, och så förstås snubbla på någon kvist o bryta benet. Men det är ju många som gillar bärplockning och har sina egna hemliga ställen i skogen. Njut av vandringen.

Hoppas våra möten börjar i höst, vi ses.

Inga-Lill

Midsommar

Glad midsommar till alla. Igår var vi till Skeppsbron och tittade när midsommarstången restes upp. Några av våra pensionärer hade också kommit dit. Bengt Blomqvist spelade dragspelsmusik. Alla var glada och tyckte det var roligt att ses. Ja, kanske livet börjar bli normalt så småningom och vi får ha våra möten och vänstugor. Förbundets IT kurser fortsätter på Zoom. Om någon är intresserad så hittas info på förbundets kalender. 24.6 handlar det om Termer inom sociala medier, 8.7 Instagram, 22.7  Youtbe, där har ja tex lärt mig hur man flår abborrar. Man kan hitta många nyttiga saker där och lära sig.

Glad fortsättning på sommaren

Inga­-Lill

 

Morsdagspresent 2 gamla BMW bilringar= Svan o Kruka

5.6.2020

 Sommaren är här. Vi har haft en vacker vår med mycket blommor som blommar tidigt. Nu i veckan har jag träffat många pensionärer ute på gatorna, alla är friska och glada. Visst håller vi ju lite avstånd än, men läget verkar mycket bättre. Hoppas alla andra också är friska och mår bra. Nu fortsätter sommaren med trädgårdsarbeten, fiske, simmande och promenader, kanske man kan träffa alla sina vänner och släkt så småningom. Om läget hade varit normalt hade ordförande Håkan Karlsson önskat alla en fin sommar som vanligt, så nu önskar jag er alla en riktigt fin och varm sommar från hela styrelsen. Så ses vi i höst.

Inga-Lill

15.5.2020

Hej på alla som läser hemsidan. Våren är här med sol, regn och snöskurar, ena dagen ett andra dagen något annat. Hoppas alla mår bra och njuter av vårsolen. Jag var på It kurs igår som handlade on Aktias bank app och Aktias Wallet app, det var intressant, och jag lärde mig några nya saker. Tex. Aktia Wallet skall jag ta i bruk, där kan man kontrollera sina bank kort, få det avstäng på några sekunder om man glömmer kortet någonstans. Om där är en gräns för dagligt bruk och man köper fast en soffa, och den kostar mera som man kan lyfta dagligen kan man ändra summan på Wallet. Appen får man ju om man går in på play butiken eller bankens sidor. Det samma har nog andra banker också, men på kursen handlade det om Aktia. Hela programmet kommer på förbundets IT sida. Andra saken som vi handlade var digitalisk kvarlåtenskap. Man har ju e-post, bilder, protokoll, och mycket annat då dator, telefon eller platta. Som föredragaren sade ” När man dör kan man ju inte göra åt dem något” Ja då blir man kvar i digitalisk form, i molnen, e-posten, facebok, men om man gjort en intressebevaknings fullmakt så kan ju tex barnbarnet ordna allt det där, och det blir inte och hänga i molnen. Det här kommer också på förbundets sida med exempel. Läs, för den var nog lärorik. Ja, det här kort om en 2 timmars IT kurs.

Ha det bra. Inga-Lill

 

 

 

29.4.2020

Hej igen. Kom på att skriva lite om förbundets sidor. www.spfpension.fi Därför att där hittas lite ett och annat nyttigt om nån vill lära sig nåt. Gå in på sidan, meny och IT. tex IT för Seniorer bra tips att få tiden att rulla. IT för föreningar, många bra saker att lära. Ja gå in och titta. Håll er friska och krya. Det blir roligt att höra senare om ni hade nytta av detta.

Så vill jag önska alla trevlig Valborg

Inga-Lill

Hej alla.23.4.2020

 Vacker vårdag idag. Ja, som ni vet är ju allt inhiberat nu för sommaren. Det är ju trist att hemliga resan försvann i hemlighetens land. Alla teaterbesök hoppades över.   Hoppas vi kommer igång i höst. Alla får nu sina trädgårds arbeten färdiga fort. Sen ni kan sitta på gården/ balkongen och njuta av en kaffekopp. Ta lite sol, lyssna på fågelsång. Glöm inte att hålla kontakt med familj och vänner. Och vad sen, jo det finns otaliga spel och roligheter på play butiken, tex. Jewel Legend, Jewel Crush eller kanske ni vill ta en målarbok. Där är många val. Kom ihåg om det kommer frågan med konto så hoppa över. Korsord många olika, lätta o svåra, det är bara att pröva dem. 

 Ni kan också städa telefonen, ta bort gamla dåliga bilder, på Anroid telefoner har bilden en liten nästan osynlig ruta i högra hörnet tryck där, kommer ett märke, du kan ta bort många bilder på en gång, eller så en på gången, då öppnar du bilden och får en roskis nere på mitten tryck på den, bilden är bort. Om du ångrar dig eller tog fel bild hittas dom längst nere, Nyligen raderade, om du trycker på den kommer Töm, då försvinner dom helt, om du vill ha nån bild tillbaka tryck på bilden och nere på återställ.

På bilden ser ni sen hur ett skogsdjur vill äta Maritas tulpaner. Haren åt upp mina alla krokusar redan. Ha det bra.

Inga-Lill

Godmorgon alla som läser hemsidan. Nu när det regnar och alla tidnings korsord är lagade, dagen blir lång, inget att göra. Här ett tips med Platta, Telefon eller Dator. Korsord, Ordlek, eller nåt annat spel. För att ni kan känna er säkra kan ni läsa Robert Riskas skrivning på www.spfpension.fi Meny IT, för föreningar, webbseminarium 8.4. Nöje med appar.  Men här ett enkelt spel.

Gå till Play Butiken eller AppStore, på dator Microsoft Store. Tryck på PlayButik eller AppStore, beror på din platta, telefon. Du kommer till en sida med många spel.

 Högst uppe en sök rad, skriv Ordlek. Då hittas tex ORDPARKEN.

Rulla neråt tills du hittar den, en fyrkant med stort O. Tryck på den kommer en Grön balk INSTALLERA, tryck, den rullar en stund, balken ÖPPNA blir grön.

Den kan fråga efter konto men du trycker FORTSÄTT öppnas sidan med förslag, tryck HOPPA ÖVER FORTSÄTT.

ÖPPNA spelet den laddar ner, på framsidan syns parken, en grön balk med vit pil, tryck och spela, ett finger visar hur du gör.( Använd inte den blåa facebook balken)

Uppe till höger 2 raka sträck, INSTÄLLNINGAR, där får du ljudet bort, tryck på ljud, musik. X kommer du bort därifrån Sen bara spela. Svep med fingret på bokstäverna de ord du hittar. Om ordet blir rätt hoppar den i rutorna. Nere till vänster är en lampa om du trycker får du lite hjälp, men du måste först samla poäng ,uppe till höger ser du dollar+summa, Där kommer poäng för rätta svar. 120 poäng försvinner om du behöver hjälp. Men början är lätt. Tyvärr kommer reklam, men det är bara att trycka bort dem från X.

Appen hittas på din skärm framsida. Om du vill ta bort den tryck lite längre och svep uppåt. kommer AVINSTALLERA,  så blir du av med den.

HA DET ROLIGT.

INGA-LlLL

 

7.4 2020

LITE TIDSFÖRDRIV OCH ÖVNING

Hej igen. Det blir snart påsk men inga visiter till familjer. Men nu kan ni som vill, kan eller vill försöka ta ett familjesamtal, med video eller utan. Det är säkert ganska många som vet det här men jag skall försöka skriva så att om du inte gjort förut, kan du nu kämpa på och överraska dina egna.

Messenger, Skype, eller WhatsApp kan man använda, här kommer info till WhatsApp namnen är exempel,

Vanligt whatsapp samtal till Marita, hon svarar ok, du berättar att hon skall vänta en stund så tar vi Benita med i samtalet

Du ser uppe eller nere i högra sidan en symbol ett + och en person Tryck på den, då kommer du till dina kontakter

Tryck på det namnet du vill ha med, nu kan ni prata 3 med varandra.

Tryck igen på symbolen +o person då är du igen i dina kontakter, så nu kan fyra prata med varandra, kom ihåg att ha högtalaren på kommer ner på vänstra sidan, tryck en gång, om ljudet inte hörs är den inte på.ge varandra turen att prata. Jag har prövat med några o dom tyckte det var roligt. Men om du som har ringt upp trycker på röda luren stänger du av. Det gjorde jag i misstag.

Ni som  kan det här kanske tycker att det är lätt, men alla vet inte om det, pröva.

Videosamtal på samma Whatsapp

1 TRYCK uppe på högra sidan: SAMTAL, kommer ner på högra sidan en rund grön med en lur och +, tryck på den, kommer till dina kontakter, välj 1 kontakt får henne fram på skärmen, då ser du igen uppe till höger symbolen +och person, tryck där du kommer till kontakter, står lägg till, tryck på den, så upprepar du den 3 gånger. Bli inte rädd, för bilden blir nog inte så som du vill, ser kanske lite rundare ut, men vad sen, låt gå. Det kan hända att videon måste installeras, men där kommer nog info om det, jag behövde sätta kameran på. Där finns till höger svarta o blåa rundor, kameran skall vara blå. Ni får väl ringa om ni inte föstod vad jag skrev. Mina kontaktuppgifter ses på hemsidan/ styrelsen. Två symboler uppe på bilden.

Hoppas ni har nån glädje av det här, och försöker. I morgon har jag en ny IT kurs, så få se vad jag lär mig igen

GLAD PÅSK TILL ALLA.

INGA-LILL

 

 

3.4.2020                                       En av gästerna

Hej alla. Hoppas ni mår bra. Tänkte att det är tid att skriva lite så ni inte glömmer bort hemsidan. Nu sitter vi ju alla på hem arrest, och till butiken borde vi gå redan klo 6 på morgonen, vad har dom tänkt på? Ja, vi får väl stiga upp 4 tiden och laga morgonmål, för vem går till butiken med tom mage. Det finns också människor som inte kan gå ut innan vissa mediciner är tagna. Sådär 10 tiden hade varit bra tid. Men det är som det är. Hoppas alla har bra tidsfördriv. Efter alla fönster och gardintvätt och vedarbete lagar jag korsord, diamantarbete, och en gång i veckan är jag på IT kurs på förbundets webbseminarium, det är intressant. Något jag inte har varit med om tidigare. Försöker lära mig sånt jag sen kan lära vidare, om det behövs. Våren kommer och tulpanerna har stigit bra upp, men jag måste bygga nät runt bänkarna för vi fick gäster, en stor hare, den tycker om krokusar, så dom måste täckas till natten om jag vill njuta av dem, sen har vi 4 vitsvanshjortar, dom gillar tulpaner, precis som det inte skulle finnas mat i skogen, i alla fall kan dom inte skylla på att snön är för djup. Men nu kommer dom inte till mina blommor mera. Jo, visst är dom gulliga o sådär, men inte i min blombänk. Blommorna försvann. Vi hörs.

Sköt om er  Inga-Lill

 

Bild Gunilla Backman

Vänstugan 12.3.2020

Vädret var vackert när vänstugan samlades på servicehus Esplanad, det var 20 personer på plats. Underskriven var inte där, det var skrivarkurs i Borgå, men det finns vänner som kan lyssna, så jag sa till Gunilla att hålla öronen öppna. Seniorshop med sin klädförsäljning i servicehus nämndes, en del tyckte kläderna är väl dyra. Hälsocentralen kom på tal, först betalar man där, sen skickas patienten till Borgå, så betalar man igen. När dom tar blodtrycket på hälsocentralen stiger trycket, beroende på vem som mäter det. Själv måste jag säga att det stiger alltid där. Byggföretaget Sisco med sina bostads problem pratades det om. Karlarna prata om lastbilschaufförer, bilar och gamla tider.

 Med saknad pratade några om Christian (Kibbe) som lämnade oss oväntat, han var en mycket aktiv och glad medlem. Vi tar del i sorgen.

******************************************************************************************************

OBS. Servicehuset Esplanad inhiberar alla möten under tiden 13.3 - 29.3 2020

*******************************************************************************************************

MÅNADSMÖTE / VÅRMÖTE 4.3.2020


Ordförande Håkan Karlsson hälsade pensionärerna och journalisten Benita Ahlnäs från Nya Östis välkomna till vårmötet.

Benita Ahlnäs

Reseledare Henry Tikander sa att det ännu finns platser till Raseborg sommarteater . Listor till Hemliga resan 8.7 och Liljendalrevyn  cirkulerar. Resenärena till Narva får räkning per post. Henry tackade de 60 personer som deltog i dansen, många deltagare hade kommit från Helsingfors och Hyvinge. Nästa dans ordnas 24.4., Jonas Näsman och Popp Gustavsson spelar.

Ordförande Håkan Karlsson öppnade Vårmötet.

En tyst minut hölls för de 4 medlemmar, som avlidit år 2019.

Till vårmötets ordförande valdes Håkan Karlsson, viceordförande Bengt Gustafsson, sekreterare Birgit Korhonen och protokolljusterare och rösträknare MajBritt Grimm och Ann-Lis Lindblom.

Mötet konstaterades vara lagenligt och beslutfört. 

Kassör Rosita Hellroos läste upp resultat- och balansräkningen. Sekreterare  Birgit Korhonen läste verksamhetsberättelsen. Verksamhetsgranskare Rea Svennas läste upp verksamhetsgranskningsberättelsen. Alla dessa ärenden godkändes

Viceordförande Bengt Gustafsson tog över ordförandeskapet ,Bokslutet fastställdes och mötet beviljade ansvarsfrihet åt styrelsen och övriga redovisningsskyldiga. Ordförande Håkan Karlsson tackade på styrelsens och redovisningsskyldigas vägnar för visat förtroende. Övriga i möteskallelsen nämnda ärenden fanns inte. Ordförande Håkan Karlsson avslutade vårmötet kl. 14.35.


Efter kaffet med kanelbullar uppträdde SeniorPopp elva kvinno- och mannastarkt.  Kören sjöng både vinter- och sommarvisor såsom Sov du lilla videung, Idas sommarvisa, Jag tror jag tror på sommaren mm.

SeniorPopp

Ordförande Håkan Karlsson informerade att nästa möte är 18.3. och Håkan talar om Vinterkriget som räckte i tre månader och slutade 13.3.1940. 27.3. är LSP värd för SPF:s Östra Distrikts Vårmöte på Servicehuset Esplanad. Maten och kaffet kostar 15 €

Efter allsången med sjömansvisor, som Bengt Blomqvist ackompanjerade med lånat dragspel, avslutades  mötet.
 

****************************************************************************************************

DANS 28.2.2020

Klockan närmar sig 18:00, Jonas Näslund & Popp Gustafsson sätter i gång med musiken. Paren, en efter en kommer igång. Men mera ryms det nog. Efter en timme blir det paus, då har vi redan 50 personer på plats. En halv timme senare ser det bra ut, 60 personer har kommit till dansen. Alla glada och färdiga till dans. Undrar var man kunde hitta frivilliga karlar till dansen, eftersom det är mera kvinnor som vill dansa. Presidenten har ju dom där kadetterna men dom får vi nog inte. Tack till alla som kom, det kan bli en dans till på våren.

Inga-Lill

                                               

 

 

   

 

 

Vänstugan 27.2.2020.

Ensam som den här lilla fågeln behöver inte den vara som är med i vänstugan. Nu samlades 17 vänner på kaffe i servicehuset esplanad. Pratet rullade från väder till smittosamma virus som har rullat i världen. Corona och Gula Faran kom fram. Vad är gula faran? Det hade inte alla hört om.  Jahas, Gula faran är en term som kring år 1900 användes om asiater. Det var kinesiska migranter som kom till USA, vilken ansågs hota den vita rasen och sänka löner och levnads standar. Men det är också en bra kaka som går snabbt att göra och räcker till många.Radio Vegas program diskuterades, det är många som har sina egna favorit program. Det var heller inte många som just nu skulle resa utomland. Bäst och hålla oss hemma nu. Göra våra små resor med pensionärerna, och njuta av livet. 

Inga-Lill

Fastlags resa.Vår chaufför Martti Lempinen med godis i kassen.

Tisdag 25.2.2020. Eftersom det är fastlagstisdag sätter sig 31 pensionärer i bussen och chauffören Martti Lempinen svänger bussen till Borgå. Det blir ärtsoppa i restaurangen Hanna-Maria, några äter laxsoppa. Punch, jo det hör till resans tradition för en del. Kaffe med fastlagsbulle smakade bra. När alla är mätta och nöjda bär det av till Brunbergs fabriksbutik. Kyssar, fylld choklad, lakrits, fina gåvoförpackningar med mera plockades i korgar. Det här är ju en tradition som Lovisanejdens svenska pensionärer har varje år. Inte är det soppan, det är ju sällskapet som det är frågan om.

 Vi ses på dansen, fredagen 28.2. Klo 18:00

Inga-Lill

Ärtsoppa i restaurangen Hanna-Maria

Månadsmöte 19.02.2020

 Ordförande Håkan Karlsson öppnade mötet och gav ordet till reseledare Henry Tikander  påminde om:

- Fastlagstisdagsresan till Borgå med ärtsoppslunch i Hanna Maria

- Resan till Raseborg sommarteater och en kaffestund i Bosse Anderssons Cafe Gamla        stan 29.7. Årets pjäs är Peter Pan.

- Hemliga resan 8.7., pris 63 €

- att lista till årets Liljendalrevy "Självbindarn" cirkulerar vid nästa möte.

Dagens gästföredragare VD Gustav Forsberg från Lovisa Telefonandelslag LPO). 

 

      Titti Karvonen sköter om kundbetjäning och försäljning 

Gustaf Forsberg berättade om LPO:s förändring från telefonandelslag grundat 1931 till fiberandelslag. Nätet förnyades mellan 2008 – 2012 till optisk fiber. LPO är störst i Östra Nyland och sträcker sig från Lovisa till Borgå, Lappträsk, Mörskom ända till Sibbo.

Bolaget fokuserar sig på lokal kundbetjäning som hjälper med allt från att installera bank-appar, ibland till och med skattedeklarationen. Gallupparna brukar visa att kunderna är mycet nöjda.

Gustaf Forsberg poängterade att man ska vara försiktig med påringningar från okända nummer och aldrig svara jakande på frågorna.

Publiken hade flera frågor men till sist tackades Gustaf Forsberg med applåder och en ros.

LPO bjöd på kaffet och fastlagsbullarna. De livliga diskussionerna fortsatte ännu under kaffepausen.

Håkan påminde om:

- Dans på Folkets hus fredagen 28..2. med Jonas Näslund och Popp Gustavsson. LSP arrangerar SPF:s Östra Distrikts Vårmöte 27.3. på Esplanaden. Maten kostar 15€

-  att LSP två lag vid SPF:s frågesports uttagning 12.2. klarade sig lika bra, delad femte plats.

Mötet fortsatte med allsång med sånger som ibland blev avkortade men Bengt Blomqvists lovade att vid nästa möte sjungs de två gånger istället.

***************************************************************************************************

 

Vänstugan 12.2.2020

Dags för vänstuga. I dag kokade Kristina och Nils-Erik Frejborg kaffe åt alla 20 vänner som samlades till en pratstund. Alla var pratsamma, så det blev lite av allt. Lite vitsar, gamla arbeten, barnbarn och vintern som vi inte har. Så undrades också varför kan inte läkare och hälsovård ringa sina patienter med en nummer som man kunde se, tex ” hälsovård” alla vill ju inte svara på okänd nummer. Ja det kunde nog ändras om vilja finns.

Trevlig o fin vändag till alla.

Inga-Lill

Månadsmöte 05.02.2020

Ordförande Håkan Karlsson öppnade mötet och gladde sig åt den proppfulla salen och önskade vår viceordförande Christian Henriksson speciellt välkommen som föredragare för mötet.

Reseledare Henry Tikander fick först ordet och informerade om

- sommarfest i Tolkis 20.8., denna gång bjuds på grillkorv och liknande, lovade Henry.

- Kyrkogång i Borgå i oktober

- Fastlagstisdagsresa till Borgå med ärtsoppslunch i Hanna Maria och shoppingrunda i       Brunbergs chokladfabrik på hemvägen.

- Resa till Raseborg sommarteater och en kaffestund i Bosse Anderssons Cafe Gamla     stan 29.7. Årets pjäs är Peter Pan.

- Årets Liljendalrevy "Självbindarn" närmar sig.

- Vår förening arrangerar Svenska Pensionärsförfundets ( SPF ) Östra Distrikts       Vårmöte 27.3. på Esplanaden

Runebergsdagen till ära kåserade vice ordf. Christian Henriksson om Finlands nationalskald J L Runeberg och Fänrik Ståls sägner.

Christian läste från Fänrik Ståhls sägners valda delar och berättade belevat om tsar Alexander, kejsar Napoleon, om generaler och majorer af Klercker, Klingspor, von Stedingk och andra mer eller mindre kända och bemärkta personer från Fänrik Ståls sägner. Vidare berättade han om de historiska händelserna vid Svartholm och Sveaborg samt i Finland i stora drag.

Christian ägnade även kvinnorna i Fänrik Stål tllbörlig uppmärksamhet och tackades med välförtjänta applåder och en ros.

Bengt Gustafsson läste upp en vers som Johan Ludvig diktat om kvinnorna i itt liv.

Därefter smakade kaffet med Runebergstårtor bra. Ordförande Håkan tyckte det var synd att avbryta diskussionerna men var tvungen att fortsätta med möteshandlingarna.

Håkan informerade att föreningens 35-års Jubileumsbok, ett album som Inga-Lill Lempiäinen har sammanställt, kan beställas och kostar 20 €.

LSP har anmält två lag till SPF:s frågesports uttagning 12.2. Maja Backlund, Nils- Erik Frejborg och Bengt Gustafsson i det ena laget och Christian Henriksson, Håkan Karlsson och Birgit Korhonen i det andra laget.

Mötet fortsatte med allsång med sjömanssånger till Bengt Blomqvists ackompanjemang, varvat med lite vitsar bl.a. om den stressade läkaren och paret i väntrummet .

Mötet avslutades med lotteriet.

 

******************************************************************************************************

Vänstugan 30.1.2020

Vänstugan i Vardagsrummet fylldes med prat och skratt när 21 personer samlades till kaffe och bulle på torsdag eftermiddag. Nu väntas dom nya bankerna till Lovisa, Somero-Mörskom Sparbank och Västra-Kymmene Andelsbank med personlig betjäning. Kanske man får pengar där också, med spänning väntar vi. Rusning är på väntan i början. Valkom nya mat restaurang i Trålhamnen pratades om. Där får man god mat. Det underskriver vi Valkom bor. WD,s Diner heter den. Norrsken, hmm vem har sett och vem inte? Några har sett på sina resor till norr, men inte jag, fast jag vaktade himmelen hela natten. Sen kan det hända ibland att kläder försvinner medan man sitter på möten.  Men till all tur har dom kommit tillbaka.  Det lönar att köpa lite mer färg gladare jackor så tas dom inte i misstag. Ja, mycket annat prat om vardagslivet här förr och nu. Corona virus, farlig eller inte? Det vet vi inte än.Vi ses igen.

Inga-Lill

Månadsmöte 22.01.2020

Ordförande Håkan Karlsson  hälsade Joakim Holmström, direktör för närings- och infrastrukturcentralen i Lovisa välkommen.

 

Joakim Holmström

Han har tidigare arbetat i investeringsbanker och med kommunal infrastruktur, har nu jobbat 1 år i Lovisa.

Lovisa som fyller 275 år i år, har 14 900 invånare av vilka hälften bor i centrum och andra hälften ute i  byarna. 130 personer är anställda i näringsliv- och infrastruktursektorn. Inalles har  Lovisa 1100 anställda. Av stadens två största bolag har Fortum 500 och Loval 300 anställda, dessutom flere småföretagare.

Staden har levande tvåspråkighet, många stora gemensamma evenemang (Lovisa              Historiska Hus, Lovisa Jul, öppna trädgårdar). Den privata sektorns ekonomi går            tillfredsställande. Minus i budgeten berodde på att samfundsskatten minskade. Hamnen     kommer också att förlora en del av frakttjänsterna. Staden har sparat på grund av den         snölösa vintern!

Joakim Holmström avtackades på sedvanligt sätt med applåder och en ros.

Reseledare Henry Tikander informerade: 

1. Fastlagstisdagsresa den 25,2,till Borgå med ärtsoppslunch i Hanna Maria och shoppingrunda i Brunbergs chokladfabrik på hemvägen.

2. Resa till Raseborg sommarteater och en kaffestund i Bosse Anderssons Cafe Gamla stan. Årets pjäs är Peter Pan.

3.Hemliga resans arrangemang är på gång, resan går av stapeln i början av juli

4. Resan till Narva 1. – 3.6. finns några platser kvar.

5. Dans på Folkets Hus fredagen 28.2. Jonas Näslund uppträder.

 Publiken som sett komedin ”The Play that goes Wrong” på Svenska Teatern hade          haft delade åsikter om stycket.

 Kaffet med kanelsnurror smakade bra och pratet och skrattet var livligt.

 Henry Liljeqvist talade om positivt tänkande. Det gör ingenting om mjölkpaketet                faller från kylskåpet, kaffet kokar över, nycklarna glöms hem, byxorna fastnar i                     cykelkedjan, man kör in i häcken, man ska ändå tänka positivt! Åhörarna gav                       kraftiga positiva applåder.

 Mötet fortsatte i positiv anda med allsång, ackompanjerad av Bengt Blomqvist och           varvat med  vitsar.

***************************************************************************************************     

THE PLAY THAT GOES WRONG 17.1.2020

Svenska teatern. Spelet som går fel

Fredag kväll, bussen till Svenska teatern med 49 pensionärer kör iväg från Lovisa. Med egen bil kom 2. I Helsingfors var vi klo 18:00 så det blev tid till en drink eller kaffe. Klockan ringer, vi sätter oss i den vackra teatern med jättevackert tak. På scenen springer två assistenter av och an med hammare och golv borste. Ingenting hålls på plats, allt faller. Den ena försöker få en hylla upp, omöjligt, vinkar Torolf från publiken och hjälpa, Torolf går på scenen men det lyckas ändå inte. Torolf hålleri hyllan, hon försöker hamra, hyllan faller gång efter gång. Då vinkar hon på bänken där Gunilla sitter, så går hon upp. Publiken har roligt. Gunilla skulle hämta verktygslådan, men hon fick inte upp den från golvet, så hon fick lämna den, men när assistenten lyfte den var det inget problem. Skratt och applåder. Ja, där hoppade våra pensionärer en stund med i pjäsen. Publiken fick träna skrattmusklerna. Stycket handlade om mord, men inget gick som det skulle. Saker föll ner, tappades bort, likaså trillade och rullade gubbarna hit och dit.  Florence, hon skulle förlova sig med Charles som dog, men hon älskade brodern Cecil som dog lite senare. Kommissarie Carter försökte reda upp det hela, men allt gick fel igen. Den ena efter andra var skyldig.  Dennis Nylund som spelade Cecil for över scenen som en vind eller rullade som en gummigubbe. Men han är ju dansare. Ljus och ljud mannen var lite borta emellanåt, men det hörde allt till. När alla händer är fyllda med saker kom fötterna till hjälp. Till sist gick det så fel att alla väggar föll ner så det kändes på första och andra raden, men ingen blev under.  Det var ett krångligt fall. Vem var skurken undrar ni väl? Det var Kommissarie Carter han sköt Cecil och Charles var inte död han dog nog sen när han fick kristallkronan i huvudet i slutet. Publiken hade nog roligt för hela pengen. Skrattet förlänger liv. Vi fick nog ett par år till i alla fall. En mycket bra pjäs, kanske lite för mycket skrik och buller emellanåt men om det hör till, så är det så. Mera kunde man skriva, men till er som inte var med, gå och se. Inga-Lill

 

*****************************************************************************************************

VÄNSTUGAN 17.1.2020

Årets första vänstuga. Nytt rekord, 26 vänner på plats. Men som alltid, Benita hade kaffe och skuribulla åt alla. Glada och pratsamma var alla fast det är mörkt och vått ute. Ingen snö på kommande. Dom talar om miljöförändringar. Men jag (Inga-Lill) brukar säga att jorden har tvinnat fel på sin axel, så nu snöar det vid medelhavet och vi får vara utan. Men si o så, vi får anpassa oss. Gott kaffe med dopp piggar upp. Och oj vad det pratades mycket tex. om banker, på väntan om vi får ny riktig bank till Lovisa, om ögonoperationer som några gått igenom, och nu ser så bra. Väder, pass, id, körkort, pratades om. En person hade varit hos ögonläkare och blivit inkallad, hon blev ganska förvånad när läkaren sa att hon inte ser med ena ögat. Va då inte ser? Läkaren pratar o förklarar, hon blir bara mera orolig och frågar ”är ni ögonläkare" jo svarar läkaren. Men sen kommer sköterskan in med papper och det blir klart. Fel patient, fel diagnos. Ja så kan det gå ibland. Bra att det inte var operation.  Vi ses.

Inga-Lill

Pensionärspojkarna hamnade i bakrummet.

2020

Månadsmöte 08.01.2020

Mötes gästföredragare Tove Thomasson, reseledare i Pernå pensionärer berättade om och visade fotografier från sin resa längs Transibiriska järnvägen.

 

Den 8000 km långa resan startade med tåget Tolstoy från Helsingfors till Moskva och därefter till Peking. I Helsingfors bjöds resenärerna på skumpa och blinier men maten blev åtskilligt enklare allt efter resan fortsatte. Tågpassagerarna såg Kreml och Röda torget i Moskva. På torget finns världens medelpunkt, anser åtminstone ryssarna, sa Tove. I Jekaterinenburg finns en obelisk som visar var gränsen mellan Europa och Asien går.

Tove fick varma applåder och mycket beröm för sitt föredrag. Hon tackades också med en ros och en kram av ordförande.

Efter kaffet med kanelsnurror fortsatte mötet. Ordförande Håkan meddelade att Rosita har gjort en ny sångbok, kostar en euro. Efter mötet fotograferas styrelsen så Inga-Lill Lempiäinen kan ladda upp en färsk bild på hemsidorna.

Gäst vid nästa möte är Joakim Holmström, direktör för närings- och infrastrukturcentralen i Lovisa.

På alla hjärtans dag 15.2. är det dans på Liljendalgården. Dansverket uppträder. Intäkternä går till Corazon Grandes barnhem i Bolivien.